İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

7. Büyük Hun-Türk Kurultayı, Macaristan’ın Bugac kasabasında başladı

7.si düzenlenen kurultaya 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa bu yıl ilk kez ve yüz kişilik bir ekiple katılırken, TÜRKSOY kurucu üye ülkelerinin sanatçılarının yanısıra Rusya Federasyonundaki gözlemci üyelerden de solist sanatçılar katıldı.

İki yüzü aşkın çadırının kurulduğu kurultay etkinlik alanında, 1000 atlı ve

Organizasyonun açılışını Macar Turan Vakfı Başkanı Andraş Biro, Macaristan Parlamentosu Başkanı László Kövér ve Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım yaptı. Açılış törenine TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Macaristan Ulusal Parlamentosu Başkan Yardımcısı Sandor Lezsak, Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakanı Azamat Jamankulov, Özbekistan Sporu Geliştirme Bakan Yardımcısı Avazjon Kerimov, TÜRKPA Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Alinur Aktaş, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Abdullah Kutalmış Yalçın, kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Kurultaya ilişkin basına yaptığı açıklamada TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, TÜRKSOY’un, geçmişten beri birbiriyle kardeş olan Türk devletleri ile birlikte çalışarak pek çok önemli kültürel ve sanatsal faaliyeti başarıyla gerçekleştirdiğini ve önümüzdeki dönemde de tarihimizden alınan gücü gelecek nesillere aktarma amacını sürdürmeye devam edeceğini kaydetti. Raev açıklamasında, “Yeni Gün’de, yeni bir diriliş destanı yazmak, yepyeni ümitlerle coşmak için kardeş halklarımız ile Macaristan’da beraberiz. Burada şunu açıkça ifade etmeliyim ki kardeş Macar halkıyla kökü geçmişe dalları ise geleceğin parlak semalarına doğru uzanan bir çınar misali çok güçlü tarihi-kültürel bağlarımız var olmuştur ve var olmaya devam edecektir.” ifadelerine yer verdi.

TÜRKSOY’un da destek verdiği ve iki gün sürecek kurultaya 300 binin üstünde ziyaretçi gelmesi beklenirken, organizasyona katılan ülke bayrakları at üstünde tek tek sergilendi.

İki gün boyunca sürecek Kurultay, “Atalar Çadırı Arkeolojik Sergisi”, “Atilla Çadırı, “Avar ve Macar Zırhlı Atlıların Geçit Töreni, Hun Vezirlerinin Giyimi, Hun Ordusu”, “Göçebe Atlılar ve Okçu yarışmaları”, “Yaya ve Zırhlıların Düellosu”, “En İyilerin Atlı Savaş Gösterileri”, “El İşi Gösterileri ve Pazarının Gezilmesi”, “Arkaik ve Modern Yorumlarıyla Halk Müziği ve Halk Dansları”, “Ataları Anma, Ateş Töreni” gibi etkinliklerle devam edecek.

Kaynak: TÜRKSOY – 14.08.2022