İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Macar Bilimler Akademisi Kütüphanesi’ndeki el yazması eserler dijital ortama aktarılıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Macar Bilimler Akademisi ile gerçekleştirilen işbirliği dahilinde, Türkçe el yazması eserlerin dijital ortama aktarılarak korunabilmesi için söz konusu kütüphaneye teknik ekipman desteğinde bulundu.


TİKA faaliyet gösterdiği ülkelerde el yazması eserlerin korunmasına yönelik çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda, Macar Bilimler Akademisi Kütüphanesi bünyesinde bulunan Türkçe el yazması eserlerin dijital ortama aktarılarak araştırmacıların kullanımına sunulmasına yönelik gerçekleştirilen işbirliği çerçevesinde TİKA, Macar Bilimler Akademisi Kütüphanesi’ne teknik ekipman desteğinde bulundu.

1825 yılında kurulmuş olan Macar Bilimler Akademisi, bilimsel ve akademik çalışmaların desteklenmesi amacıyla 1826 yılında kütüphane çalışmalarını başladı. Köklü bir geçmişe sahip olan Macar Bilimler Akademisi Kütüphanesi, Doğu Dilleri Koleksiyonu kapsamında çok sayıda Türkçe el yazması eseri bünyesinde barındırıyor. Türkiye Bilimler Akademisi işbirliğinde yayınlanan Macar Bilimler Akademisi’ndeki Türkçe El Yazmaları Kataloğu’nda 811 adet eserin tasnifi yapıldı.

Kütüphanede, 14. ve 15. yüzyıllara ait çok değerli eserler bulunmakta olup, Tezkiretü’l Evliya, Yusuf-u Züleyha ve Ferace Bade’ş-Şidde gibi eserlerde olduğu gibi Türkiye’deki kütüphanelerde bulunan nüshaların daha eski örnekleri de yer alıyor. Yine İbrahim Müteferrika Basmaları gibi antik değere haiz kitaplar ve Ali Şir Nevâ’inin Risâle-i Muhâkemeti’l-Lügateyn’i gibi önemli ve değerli eserler bulunuyor. 4 ayrı koleksiyondan oluşan Türkçe el yazması eserleri, Macaristan’daki kültür mirasının önde gelen örneklerini oluşturuyor.

Bu çerçevede TİKA tarafından temin edilen teknik ekipman ile bu nadide eserlerin dijital ortama aktarılması ve oldukça hassas yapıdaki el yazması eserlerin karşı karşıya olduğu kullanım kaynaklı yıpranmaların önüne geçilerek orijinal nüshaların korunması sağlanacak. Ayrıca, araştırmacılar tarafından ilgi gören söz konusu eserlere daha kolay ulaşım imkânı oluşturulabilecek.

KAYNAK: TİKA – 31 Mart 2013