İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye ile Macaristan’ın Çağdaş Resmî, Diplomatik ve Siyasî İlişkilerini Başlatmalarının 97. Yıldönümü

Türkiye ile Macaristan arasındaki çağdaş resmî ilişkiler 18 Aralık 1923 tarihinde İstanbul’da imzalanan bir dostluk antlaşmasıyla başlamıştır. İki ülke arasında var olan sıkı iş birliği ve yakın ilişkilerin temelinde günümüzde de yürürlükte olan bu antlaşma yatmaktadır.

Birinci Dünya Savaşı’nda aynı cephede savaşan Osmanlı Devleti ve Avusturya-Macaristan’ın savaştan mağlup çıkmalarının ardından her iki imparatorluk da dağılmıştır. Macar Krallığı bağımsız bir devlet olarak kurulmuş olsa da 4 Haziran 1920’de imzaladığı Trianon Barış Antlaşması ile topraklarının üçte ikisini kaybetmiş ve oldukça zayıf duruma düşmüştür. Türk toprakları ise 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Mütarekesi’nin hükümleri uyarınca işgal edilmiştir. Bu duruma karşı çıkan Mustafa Kemal Paşa’nın Anadolu’da başlattığı Kurtuluş Savaşı, 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile sonuçlanmış; Türk milleti bağımsızlığını elde etmiştir. Cumhuriyetin 29 Ekim 1923 tarihinde ilan edilmesinin ardından yeni Türk devleti ikili antlaşmalar imzalayarak yeniden uluslararası alanda itibar sağlamak istemiştir.

Türkiye Cumhuriyeti ile o dönemki adıyla Macar Krallığı’nın 18 Aralık 1923 tarihinde imzaladıkları antlaşma tarihî açıdan önemlidir: Bu antlaşma, devletimizin “Türkiye Cumhuriyeti” titriyle imzaladığı ilk uluslararası anlaşma özelliği taşırken, Macaristan’ın da Trianon felaketinden sonra yabancı bir devletle imzaladığı ilk uluslararası anlaşma olması açısından önemlidir. Bu konuda Yönetim Kurulu üyemiz Emre Saral’ın kaleme aldığı makaleyi okumak için tıklayınız.