İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Merkezi hizmete girdi

Kazakistan’dan İngiltere’ye, Azerbaycan’dan Güney Afrika Cumhuriyeti’ne kadar pek çok ülkede Türk dili ve kültürünü öğretmek, Türkiye’yi tanıtmak amacıyla merkezler açan Yunus Emre Enstitüsü, Türk Kültür Merkezleri’nin 32’ncisini Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de dün açtı.


UNESCO dünya kültür mirası listesinde yer alan Andrassy Caddesi üzerinde yer alan ve altından Avrupa’nın ilk metrolarından tarihi Milenyum Metrosu’nun geçtiği Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, 1882 yılında inşa edilen ve Macar Bilimler Akademisi’ne ait olan tarihi binanın 1’nci ve 2’nci katlarında hizmet verecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Macaristan İnsan Kaynakları Bakanı Zoltan Balog’un açılışını yaptığı merkezde, Türkçe derslerinin verileceği sınıflarla, çeşitli kültürel aktivitelerin yapılacağı sergi, kokteyl ve konferans salonları yer alıyor.

Türk kültürünün ve medeniyetinin en güzel simgesi Yunus Emre’nin ismini Budapeşte’de yaşatacak olan merkezin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, merkezin Türkiye’deki kültürel diplomasi faaliyetlerinin en önemli durağı olacağının altını çizdi.

Yunus Emre Türk Kültür Merkezlerinin, aynı zamanda bir Macar Kültür Merkezi olduğunu belirten Bakan Çelik, iki ülke arasındaki tarihi, kültürel bağlara ve dostluğa dikkati çekti.

Dünyanın neresinde bir Yunus Emre Kültür Merkezi varsa, bunun bir Türk kültür merkezi olduğu kadar aynı zamanda da bir Macar kültür merkezi olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, “Çünkü bu merkezde öğrettiğimiz Türkçenin, bu merkezde Türkçe olarak yaptığımız faaliyetlerin oluşmasına katkıda bulunan pek çok Türkolog Macar kökenlidir.” dedi.

Türk halkının, tarihte Macarların özgürlük mücadelesine verdiği desteğe dikkat çeken Ömer Çelik, şöyle devam etti: “Macar halkının faşizme ve komünizme karşı özgürlük mücadelesinin hatıralarını taşıyan ve Sayın Bakan Zoltan Balog’un Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Terör Müzesi’nin hemen yanında büyük ve anlamlı bir şekilde yükseliyor Yunus Emre Kültür Merkezimiz. Yan binada Macar halkının özgürlüğünü çalmaya çalışan faşizmin ve komünizmin hatıraları; bu binada ise Macar halkının özgürlük mücadelesine her zaman destek vermiş olan biz Türklerin hatıraları var.”

Bakan Çelik, “Türkiye’nin her zaman Macar halkının ve Macar devletinin yanında kardeşlik duyguları ile olacağını bilmenizi isteriz. Buradaki eserlerimize sahip çıkan, mezarlarımızı, anıtlarımızı koruyan Macar halkına ve Macar devletine ebedi kardeşlik duyguları ile saygılarımı sunuyorum.” sözleriyle konuşmasına son verdi.

KAYNAK: Cihan Haber Ajansı, 13 Eylül 2013