İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Budapeşte: İktidar Partisi Genel Merkezinde İşgal

Macaristan’da hükümetin, meclise sunduğu anayasa değişikliği taslağını geri çekmesini talep eden bir grup gösterici bu sabah iktidar partisi FIDESZ’ın genel merkezini işgal etti.


İşgalin taslak geri çekilinceye kadar süreceği açıklandı.

Yüz kadar göstericinin, binanın demir parmaklıklarını aşıp bahçenin avlusuna girmesi esnasında yaşanan ufak çaplı bir kargaşanın ardından gösteri barışçıl bir şekilde devam ediyor. Polis ise bina dışında önlemler aldı.

Göstericilerin karşı çıktığı ve geri çekilmesini talep ettiği anayasa değişikliği taslağı Brüksel’in de tepkisini çekti. Avrupa Konseyi genel sekreteri Thorbjorn Jagland da taslağın önümüzdeki hafta Macar parlamentosunda onaylanmaya sunulmasından önce Avrupa Birliği’nin hukuk komisyonu olan Venedik Komisyonu tarafından gözden geçirilmesini talep etti.

Farklı kesimlerin tepkisini çeken anayasa değişikliği özellikle Anaysa Mahkemesinin yetkilerini ve genel seçimlerle ilgili kampanyaları yeniden düzenliyor, özellikle de seçimlerde medyanın işlevleri üzerine yeni hükümler içeriyor.

Yeni taslağa göre Anayasa Mahkemesinin faaliyet alanları iyice daraltılıyor ve yeni anayasa, bundan sonra Anayasa Mahkemesine gönderilecek olan herhangi bir konuda, kurumun, geride kalan yirmi yıl içinde aldığı kararları emsal olarak kullanmasını da yasaklıyor.

Seçimlerle ilgili olarak ise, yeni anayasa partilerin seçim kampanyasında sadece devlet medya organlarını kullanabilmelerine izin veriyor. Özel televizyon ve radyolarda seçim kampanyaları yürütülmesi yasaklanıyor.

Hükümet, medya konusunda bu değişikliğin özel televizyon ve radyoların çok fahiş paralar istemesi nedeniyle partiler açısından seçimlerde bir fırsat eşitliği yaratacağını öne sürse de Helsinki Komisyonu bu hükmün düşünce ve propaganda özgürlüğünü kısıtlayacağını ve iktidar partilerine her zaman bir avantaj sağlayacağını vurguluyor.

Anayasa değişikliği din ve vicdan özgürlüğünü de etkileyebilecek bir madde içeriyor. Hangi dini inancın bir kilise olarak ülke çapında örgütlenebileceği yeni anayasada hükümet organlarının kararına bırakılıyor.

Yeni anayasada çok tepki çeken bir başka ilginç madde de sokaklarda yaşayan evsizlerin bundan böyle bu hayata devam edemeyeceklerinin anayasaya alınması. Bu madde, sokaklarda yaşamayı cezalandırılabilecek bir fiil haline dönüştürüyor. Daha önce hükümet bu konuda bir kararname çıkarmış, ancak bu kararname temel insan haklarına aykırı bulunduğu için Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

Kaynak: turkinfo.hu – 7 Mart 2013