İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Macar Miskolc şehri ile Kayseri kardeşliği için ilk adım atıldı

Macaristan İstanbul Başkonsolosu Kiss Gábor ve Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı, DEİK- DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, Kayseri’nin Macaristan’ın Miskolc şehri ile kardeş şehir olmaları için girişimde bulundu.


Başkonsolos Gábor ve TÜMİŞAD Başkanı Şahbaz Miskolc Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kriza Ákos ve Borsod- Abauj- Zemplen Eyaleti Valisi Demeter Ervin ile Intercontınental Budapest Hotel Corso salonunda kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Toplantı sonunda Miskolc Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kriza Ákos en kısa süre içerisinde kardeş şehir olmak için iyi niyet mektubunu Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’ye yazacağını ifade etti. Başkonsolos da bu konuda elçi olmaktan büyük onur duyacağını söyledi.

Başkonsolos Kiss Gábor, Kayseri’nin Miskolc ile kardeş şehir olmasının Macaristan ve Türkiye’yi bir adım daha birbirine yaklaştıracağını, son yıllardaki Türkiye’nin ekonomik olarak gelişmesinin dünyada ses getirdiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Yüzde 7’lik yıllık büyüme hızı AB ülkelerini bile şaşkına çevirmiş, dikkatle izlenilir hale getirmiştir. Ben şahsen Kayseri’yi 2012 Temmuz ayında Başkan Şahbaz ile birlikte ziyaret ettim ve gezdim. Çok gelişmiş ve modern bir şehir. Sayın Vali, Belediye, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Organize Sanayi Bölgesi, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Başkanlarıyla görüştüm. Fabrika ziyaretlerinde bulundum. Bizlere çok ilgi, alaka ve misafirperverlik örneği gösterdiler. Macar halkı ile dost; sıcakkanlı, nazik, kibar, çalışkan ve azimli nadir bir yapı gözlemledim Kayseri’de. Önümüzdeki yıl içerisinde Kayseri Büyükşehir Başkanlığı ile birlikte Macar Kültür Günleri düzenlemeyi hedefliyoruz. Bu ilişkiyi ‘Kardeş Şehir’ seviyesine taşımak bir diplomat olarak en büyük görevimdir.”

Borsod- Abauj- Zemplen Eyaleti Valisi Demeter Ervin ise Türkiye’yi yakından tanıdığını, gelişen, büyüyen, dünyada söz sahibi olan Türkiye’nin Kayseri gibi bir şehri ile ilişkileri yukarılara taşımanin her iki ülke insanı için de birçok birliktelik oluşturmakla kalmayacağı, yeni kapılar da aralayacagini, bu güzel gelişmeyi canı gönülden desteklediğini ifade etti.

Miskolc Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kriza Ákos ise Kayseri gibi Türkiye’nin güzel ve dinamik bir şehri ile ‘Kardeş Şehir’ olmaktan büyük mutluluk duyacaklarını ifade etti. Özellikle Kayserili işadamlarını Miskolc şehirlerindeki Miskolctapolca -Barlangfürdő’yi ziyaret etmelerini önerdiğini, ‘termal suyu ve termal turizmi’ konusunda her türlü yatırıma destek olacağını ve beklediğini ifade etti. Başkan Ákos, “Bizim şehrimiz de üniversite, sanayi ve turizm yoğunlukludur. Sanıyorum ki, Kayseri ile birçok ortak nokta bulacağız.” dedi.

Başkan Şahbaz da söze Kayserili olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladı. Bu ilişkinin, birlikteliğin Miskolc ve Kayseri’ye yeni yeni kapılar açarak, birçok değeri de beraberinde getireceğine inancınin tam olduğunu belirten Şahbaz şunları söyledi: “Kayseri’de yaklaşık 1.1 milyon kişi yaşıyor. 300 bin öğrenci var bunun 40 bini üniversite öğrencisi, yüz ölçümü ise 17 bin km2. Üç organize sanayi bölgesi, bir serbest gümrükleme bölgesi mevcut. Ikisi vakıf toplam dört üniversite mevcut. Türkiye’nin en büyük 500 firmasının içerisinde 14’ü Kayseri kökenli. Kayseri 150 farklı ülkeye ihracat yapıyor. Kayseri’ye 2000 – 2010 yılları arasında 2 milyar Euro yatırım yapıldi. 2010 – 2020 yılları arasında devam eden yatırım değeri 2 milyar Euro’dur. Kapadokya Kayseri’ye 60 km. mesafede, yılda 2 milyon çoğunluğu Japon olan turist gelmekte. 3916 m. Yükseklikteki Erciyes Dağı Kayseri’nin nişanıdır ve havaalanına 25 km. mesafededir. Erciyes Dağına önümüzdeki on yıl içerisinde devlet ve özel teşebbüs tarafından 300 milyon Euro daha yatırım yapılacaktır.”

KAYSERİ’DEKİ SANAYİ ÇEŞİTLİLİĞİ İSE MACARLARI İMRENDİRDİ

Başkan Şahbaz, Kayseri’de tekstil, ev tekstili, metal, fiber optik kablo, elektrikli ev aletleri, gıda, makine, kimya, maden ürünleri sanayisinin güçlü olduğuna vurgu yaptı. Kayserililer de ortaklık kültürünün yaygın ve güçlü olduğunu, karlı olan yatırım ortaklıklarına da açık olduklarını aktaran Şahbaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Şehirde, özel ve devlet olmak üzere otuz adet hastane mevcut. Bunlardan çevre şehirlerle birlikte yılda 8 milyon kişi yararlanmakta. Senede toplam 100 bin ameliyat gerçekleştirilmekte. Kayseri’de yetkililerin ve halkın arasında spor, futbol ve kültürel etkinlikler önemli yer oluşturmaktadır. Birinci Süper ligde Kayserispor yer almaktadır. Avrupa’daki 2009 yılında en son inşa edilmiş UEFA’nın 4 yıldız vermiş olduğu 40 bin 458 kişi kapasiteli Kayseri Kadir Has Stadyumu ve kompleksi görülmeye değer bir yapıdır. Kayseri’nin övündüğü farkı konular ise; halkının şehrine bağlılığı, dürüstlüğü, çalışkanlığı, azmi, T.C. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın Kayserili olmasıdır. Günde 20 uçak trafiğine sahiptir. İstanbul – Kayseri arasındaki mesafe 770 km., Ankara – Kayseri arasındaki mesafe 322 km’dir. Sanayi- ticaret, üniversite- öğrenci şehri, tarihi, kültürel ve turizm şehri olgusu Kayseri’de öne çıkmaktadır.”

Toplantı sonunda Miskolc Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kriza Ákos en kısa süre içerisinde kardeş şehir olmak için iyi niyet mektubunu Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’ye yazacağını ifade etti. Başkonsolos da bu konuda elçi olmaktan büyük onur duyacağını söyledi.

Kaynak: BUGÜN – 17 Eylül 2012