Yaz tatilinizi geçirmek amacıyla bulunduğunuz ülkelerden karayoluyla ülkemize yapacağınız seyahati sorunsuz ve huzurlu bir şekilde gerçekleştirebilmeniz için aşağıda belirtilen hususlara titizlikle riayet etmeniz uygun olacaktır.
Yola çıkmadan önce, pasaportunuzun ve yurtdışı ikamet izinlerinin geçerlilik sürelerini mutlak surette kontrol ediniz.
Sırbistan geçişindeki Röszke sınır kapısının yanı sıra, vatandaşlarımızın bu sınır kapısının 55 km batısında yer alan Tompa sınır kapısını da kullanabileceklerini hatırda tutmaları önerilir.
2014 yılı başından itibaren, gümrük konularıyla önemli bilgileri havi 9 farklı dilde hazırlanmış broşür ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Vatandaşlarımızın, Türkçe’nin de dahil olduğu bu broşürleri dikkatlice okumalarında büyük fayda bulunmaktadır.
Yabancıların, Schengen bölgesine dahil olan Macaristan’a girişleri ve uzun dönemli ikametleri konusundaki düzenlemeler aşağıda sunulmuştur.
Macaristan tarafından verilmiş oturma izni bulunan kişilerin, diğer Schengen ülkelerinde veya Schengen bölgesine dahil diğer ülkeler tarafından verilen oturma iznine sahip kişilerin Macaristan’da, 180 günlük dönemde 90 gün vizesiz kalabilme hakları vardır.
AB ülkelerinden birinde geçerli oturma izni olmayan ya da Schengen vizesi bulunmayan kişilerin Macaristan’dan geçişlerine izin verilmemektedir.
AB üyesi olmayan İsviçre, 15 Aralık 2008 tarihinde Schengen bölgesine dahil olmuş ve bu tarihten beri Schengen vizesi vermektedir. Bu bağlamda, İsviçre’de çalışan vatandaşlarımız da diğer Schengen ülkelerinde çalışan vatandaşlarımız gibi, 180 günlük dönemde 90 gün vizesiz olarak Schengen ülkelerinde kalabilme hakkına sahip olmuşlardır.
Lihtenştayn tarafından verilmiş vize ile transit geçiş mümkün değildir. Ancak, bu ülkede oturma izni bulunan vatandaşlarımız vizesiz transit geçiş imkanından yararlanabilmektedirler.
İngiltere ve İrlanda tarafından verilen oturma izinleri/vizeler ile transit geçiş mümkün değildir.
Avrupa Birliği’ne 01 Ocak 2007 tarihinde katılan Bulgaristan ve Romanya tarafından verilen oturma izinleri/vizeler ile Macaristan’dan transit geçiş imkanı bulunmamaktadır.
Diğer taraftan, transit geçiş olanağından yararlanabilmek için, Macaristan’a giriş ve çıkışların farklı sınır kapılarından yapılması ve oturma izinlerinin/vize sürelerinin Macaristan’dan tüm transit geçiş süresini içerecek şekilde geçerli olması gerekmektedir.
Batı Avrupa ülkelerine mal taşımacılığı yapan TIR şoförlerimizin Macaristan’dan transit geçişlerinde, Schengen vizesi almaları gerekmektedir.
Öte yandan, Macaristan Schengen rejiminin sınır ülkelerinden biri olması nedeniyle güvenlik ve gümrük kontrolleri, diğer ülkelere göre çok daha sıkı yapılmakta ve yaz aylarında, geçiş süreleri dönemsel olarak (özellikle hafta sonlarında) uzayabilmektedir. Vatandaşlarımızın bu duruma hazırlıklı olmalarında yarar bulunmaktadır.
Öte yandan, 25 Eylül 2014tarihinden itibaren yapılan Schengen vizesi müracaatlarında “Vize Bilgi Sistemi – VBS (Visa Information System – VIS)” genel uygulaması kapsamında, vizeye tabi diğer ülke vatandaşlarından olduğu gibi, vatandaşlarımızdan da parmak izi alınmaya başlanmıştır.
Uygulamaya göre, 25.09.2014 tarihinden sonra vize alan ve vize etiketinde “VIS” ibaresi bulunan üçüncü ülke vatandaşları, 11 Ekim 2014 tarihinden bu yana herhangi bir Schengen ülkesine girişte, kimlik doğrulamak amacıyla parmak izi uygulamasına tabi tutulmaktadır.
Alınan bilgiye göre, parmak izi bilgileri beş yıl süreyle geçerli olacak ve sadece kimlik doğrulamak amacıyla kullanılacaktır.
Sözkonusu uygulamadan;
– 12 yaş altı çocuklar,
– Parmak izi alınması imkansız olan fiziki engelliler,
– Schengen ülkesinin davetlisi resmi heyet üyeleri muaf tutulmaktadır.
VBS uygulaması hakkında Türkiye’deki AB Delegasyonu web sitesinde yer alan bilgilendirme metnine http://www.avrupa.info.tr/tr/bilgi-kaynaklari/haber-arsivi/news-single-view/article/schengen-vize-bilgi-sistemi-tuerkiyede-devreye-giriyor.html adresinden ulaşmak mümkündür.
SINIR KAPILARI VE GÜZERGAHLAR
Macaristan’ın, batı Avrupa ile Türkiye’yi birbirine bağlayan yol üzerinde bulunması nedeniyle her yıl birçok vatandaşımız bu ülkeden kara yoluyla transit olarak geçmektedir. Transit geçiş yapan vatandaşlarımızın çoğunluğunu batı Avrupa ülkelerinde çalışan işçilerimiz ile mal ve yolcu taşıyan otobüs ve TIR kamyonu şoförlerimiz oluşturmaktadır. Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerinden ülkemize seyahat eden vatandaşlarımız, Macaristan’a genellikle Avusturya’dan giriş, Sırbistan veya Romanya sınır kapılarından da çıkış yapmaktadırlar.
Yoğun olarak kullanılan bu güzergahta seyahat eden bazı vatandaşlarımızın geçerlilik süresi sona ermiş pasaportlarla yola çıktıkları görülmektedir. Bu durumun Macaristan’dan çıkış veya Romanya/Sırbistan’a girişte fark edilmesi halinde, geçişlerine izin verilmemektedir. Bu durumda vatandaşlarımız, yaklaşık 200 kilometrelik yolu geri dönerek, Budapeşte Büyükelçiliğimizden sadece Türkiye’ye dönüş için geçerli ve 30 gün, 180 gün veya 1 yıl geçerli geçici pasaport almak zorunda kalmaktadır.
Süresi sona ermiş oturum izinleriyle yola çıkan vatandaşlarımız sınır kapılarından geri çevrilmekte ve ancak oturma izinlerini yeniletmelerinden sonra seyahatlerine devam edebilmektedirler.
İkamet izinleri sona ermiş vatandaşlarımızın Macaristan’dan Türkiye’ye havayoluyla devam etmeleri halinde, Macaristan Göçmen ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden ülkeyi terk etmek amacıyla kısa süreli geçici ikamet izni almaları gerekmektedir.
Süresi sona ermiş ikamet tezkeresi sahibi olup ülkemize karayolundan araçlarıyla devam etmek isteyen vatandaşlarımızın da aynı şekilde, önce ülkeyi terk etmek amacıyla ilgili Macar makamlarından kısa süreli ikamet izni almaları icap etmektedir. Türkiye’ye Sırbistan-Bulgaristan güzergahından gitmek isteyen vatandaşlarımızın Bulgaristan temsilciliğinden transit geçiş vizesi almaları zorunludur. Aynı durumdaki vatandaşlarımızdan Romanya-Bulgaristan güzergahını takip ederek Türkiye’ye yolculuk etmek isteyenlerin ise, her iki ülke temsilciliğinden de transit vizesi almaları gerekmekte ve bu birkaç gün sürebilmektedir. Dönüşlerinde ise, ikamet ettikleri ülke temsilciliklerine müracaatla vize almaları gerekmektedir.
Ülkeye giriş yapılan belli başlı sınır kapıları ile güzergahlar aşağıdadır:
Hegyeshalom, Sopron, Kophaza, Rabafüzes ve Köszeg
(Fertöd, Bucsu sınır kapısı ise ana yol dışında yer aldığı için önerilmemektedir. )
Röszke, Tompa veya Herszegszanto sınır kapıları.
* Nagylak, Battonya, Gyula, Artand veya Csengersima sınır kapıları.
Avusturya üzerinden gelerek Hegyeshalom veya diğer kapılardan Macaristan’a giriş yapacak vatandaşlarımızın, M1 otoyolunu izleyerek M5 otoyolu üzerinden Sırbistan sınırına (Macar tarafı Röszke / Sırbistan tarafı Horgos) gitmeleri önerilmektedir. M5 Sırbistan sınırına kadar otoyola dönüştürülmüştür. Öte yandan ilgili Macar makamları, Macaristan-Sırbistan sınırında iki kapı bulunduğunu, otoyol çıkışı üzerinde bulunan Röszke sınır kapısının çok yoğun olduğunu ve yığılmaların önlenebilmesi için vatandaşlarımızın 50 km uzaklıkta Tompa sınır kapısını göz ardı etmemelerini önemle vurgulamaktadırlar.
SIS SİSTEMİ
Schengen bölgesine girişlerin güvenliği amacıyla daha önce Avusturya’da bulunan bilgi sistemi SIS (Schengen Information System ) 21 Aralık 2007 tarihinden itibaren Schengen rejimi sınır ülkesi olması nedeniyle Macaristan’ın Ukrayna, Romanya, Sırbistan ve Hırvatistan sınır kapılarında uygulamaya konulmuştur. Bu nedenle, daha önce Schengen bölgesine girişi herhangi bir şekilde engellenmiş olan vatandaşlarımızın isimleri veya araç kayıtları 21 Aralık 2007 tarihinden itibaren Macaristan sınır girişlerindeki sorgulama sırasında ortaya çıkmaktadır. Herhangi bir mağduriyetin meydana gelmemesi için daha önce bu bölgeye girişi engellenmiş olan vatandaşlarımızın, durumlarını ülkemizdeki Macaristan Temsilcilikleri aracılığıyla düzeltmedikleri sürece, Macaristan’a giremeyeceklerini göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.
2015 YILI İÇİN GEÇERLİ OTOYOL ÜCRETLERİ
Otoyollarda seyahat etmek isteyenler, bandrol (vignette/matrica) almak zorundadırlar.
M0 (Budapeşte Çevre Yolu), M1, M3, M5, M6 ve M7 No.lu otoyollarda ücret uygulaması bulunmaktadır. Bu yollarda, ”vignette” (bandrol) satın alınması ve fişinin seyahat boyunca (her ihtimale karşı 5 yıl süreyle) muhafaza edilmesinin isabetli olacağı değerlendirilmektedir.
Bandrol, benzin istasyonları, otoyol üzerindeki hipermarketler ve Macar Otomobil Kurumundan temin edilebilmektedir.
2015 yılı için geçerli otoyol geçiş ücretleri Macar Forinti Otoyol bandrol ücretlerinin hesaplanmasında günlük kur esas alınarak işlem yapılmaktadır. (1 Euro yaklaşık 300.- Forint)
D1 Kategori: (Motosiklet ve 3.5 tona kadar motorlu araçlar)
D1M Kategori (Motosiklet için)
Haftalık : 1.470 HUF (10 gün süreyle geçerlidir)
D1 Kategori (Otomobil için) : (3,5 tona kadar araçlar için, en fazla 7 kişilik)
Günlük : Yok
Haftalık : 2.975 HUF (10 gün süreyle geçerlidir)
Aylık : 4.780 HUF
Yıllık : 42.980 HUF
D2 Kategori (3,5 tona kadar araçlar için, 7 kişilikten fazla)
Haftalık : 5.950 HUF
Aylık : 9.560 HUF
Yıllık : 42.980 HUF
B2 Kategori :(Otobüsler için geçerli)
Haftalık : 13.385 HUF (10 gün süreyle geçerlidir)
Aylık : 21.975 HUF
Yıllık : 199.975 HUF
U Kategori :(D2 ve B2 araçların dorseleri için )
Haftalık : 2.975 HUF
Aylık : 4.780 HUF
Yıllık : 42.980 HUF
D1 : 14.875 (30 gün içinde ödenmesi koşuluyla) 30 günden sonra ödenirse 59.500 HUF
B2 : 66.925 (30 gün içinde ödenmesi koşuluyla) 30 günden sonra ödenirse 267.700 HUF
Ceza tutarı bandrol kontrolü yapan görevli memur veya trafik polisi tarafından belirlenmekte olup cezaların 30 gün içinde verilen posta kuponu ile Macaristan’daki postanelere ödenmesi gerekmektedir.
Not:Macar Ulusal Meclisi’nin aldığı bir karar uyarınca, 1 Temmuz 2013 tarihinden geçerli olmak üzere 3,5 ton ve üzerinde olan karayolu taşıtları (otobüs hariç), güzergah ve kilometreye göre değişen miktarlarda ücret tahsil edilen “HU-GO” adı verilen elektronik geçiş sistemine tabi olmuştur. Bu konuda Türkçe açıklamanın da yer aldığı https://www.hu-go.hu/articles/index/3195 adresindeki web sitesinden bilgi alınabilir.
Not: “HU-GO” elektronik geçiş bileti alınmaması veya geçersiz biletle seyahat edildiği tesbit edildiğinde, 165.000 HUF (Yaklaşık 550 Euro) ceza tatbik edilmektedir. Bu amaçla otoyollarda ve tali yollarda kameralarla sıkı kontroller yürütülmeketedir.
GÜMRÜK
Uyuşturucu madde, silah, mermi ve radyo vericisi dışında Macaristan’a girişi yasaklanmış mal bulunmamaktadır.
Yabancıların, Macaristan’a giriş veya çıkışta beraberlerinde getirebilecekleri döviz miktarı, kişi başına 9.999.- Euro, değerli kağıt veya karşılığı yabancı paradır. 10.000 Euro veya bunu aşan miktarların, ülkeye girişte beyan edilmesi gerekmektedir.
Ülkeye karayolu ile gelinmesi halinde, değeri 300.- (Üçyüz) Euro, havayoluyla gelinmesi halinde ise değeri 430.- Euro’dan fazla olan altın, mücevher gibi ziynet eşyalarının beyan edilmesi zorunludur. 15 yaşın altındaki yolcular ise ülkeye hangi yolla giriş yaparlarsa yapsınlar, beraberlerinde 150.- Euro sınırına kadar mal getirebilmektedirler. Bu miktarlardan fazla olan malların beyan edilerek vergisinin ödenmesi halinde gümrükte herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Aksi takdirde, kaçakçılık suçu kapsamında değerlendirildiğinden, bu tür eşyalara el konulmakta, konu mahkemeye intikal etmekte ve vatandaşlarımızın cezalı vergi ödemeleri keyfiyeti haricinde, mahkeme masrafları ve avukatlık ücreti ödemeleri sözkonusu olabilmektedir. Bu itibarla, vatandaşlarımızın bu tür ziynet eşyasını çantalarına veya aracın herhangi bir yere saklamadan takmaları ve değeri yasal sınırın üzerinde olan ziynet eşyalarını beyan etmeleri tavsiye olunur.
Bu bağlamda, pek çok vatandaşımız sınır kapılarından Konsolosluk Şubemizi arayarak ülkeye girişte gerekli bildirimi yapmamaları nedeniyle, ellerindeki ziynet eşyalarına ya da nakit paralarına Macar gümrük makamlarınca el konulduğunu belirtmekte ve yardım talep etmektedir. Vatandaşlarımızın hırsızlık olaylarına maruz kalacakları kaygısıyla para veya ziynet eşyalarını bildirmekten kaçındıkları anlaşılmakla birlikte, Macar makamlarının bu konudaki hassasiyetleri göz önüne alındığında, zarar görmemeleri ve uygulanan cezalara maruz kalmamaları için gerekli titizliği göstermeleri kendi çıkarları gereğidir.
Öte yandan, havaalanı gümrük girişlerinde kişi başına (17 yaş ve üzeri) en fazla 200 adet sigara (1 karton) veya 50 adet puro veya 100 adet küçük puro (3 gr/adet) veya 250 gram tütün veya limitleri aşmamak üzere karışık tütün, 4 litre şarap ve 1 litre sert içki veya 2 litre sert olmayan (likör, şampanya gibi) içkinin ülkeye girişine izin verilmektedir.
Kara yolundan (araba veya tren ile) ülkeye girişlerde ise kişi başına (17 yaş ve üzeri) 40 adet sigara (2 paket) veya 20 adet küçük puro (3 gr/adet) veya 10 adet büyük puro veya 50 gramlık karışık tütüne izin verilmektedir. Macar sınır makamlarınca ülkeye girişlerde çok sıkı kontroller yapılmakta olup, yüksek para cezaları uygulanmaktadır. Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için gümrük girişlerinde her konuda doğru beyanda bulunmaları önemle tavsiye olunur.
Genel gümrük mevzuatı ile ilgili uygulamalara aşağıda kayıtlı web sitesinden ulaşılması mümkündür. Ayrıca, 2014 yılı Şubat ayından itibaren Schengen bölgesi sınır kapılarında dağıtılmaya başlanan gümrük uygulamalarını havi çok dilli kitapçığa Türkçe açıklamalar da dahil edilmiştir. Vatandaşlarımızın bu broşürleri dikkatle okumalarında büyük fayda mülahaza edilmektedir.
Yolcu trafiğine ilişkin Gümrük mevzuatının Türkçesi, aşağıdaki linkin 95-107. sayfalarında yer almaktadır.
http://www.nav.gov.hu/…/utastajekoztat…/Utastajekoztato_2015
Vatandaşlarımızın Türkiye’den dönüşlerinde, kışlık ihtiyaç olarak tüketecekleri, pirinç, bulgur, kuru bakliyat türü gıda maddelerini yanlarında çok miktarda getirdikleri, Macar gümrük yetkililerinin belli miktarlar üzerindeki kısmına izin vermedikleri, bu durumdaki vatandaşlarımızdan sözkonusu fazla gıda maddelerinin ya bir yere dökülmesini veya güzergah değiştirerek Macaristan dışındaki başka bir yoldan gitmelerini önerdikleri duyumları da alınmaktadır.
Ev hayvanları için aşı karnesi ibrazı yeterli olmayıp veterinerlerden temin edilen “PET PASSPORT” ve hayvanların boynuna takılan kimlik Chip’inin (yonga) ülkeye girişte ibraz edilmesi gerekmektedir.
Macar gümrük kapıları iletişim numaraları:
Macaristan – Avusturya
Sabit gümrük yoktur. Mobil gümrük grubu çalışmaktadır.
Bu gruplar aşağıdaki merkezlere bağlıdır:
Györ : 0036 96-513 950 , 0036 96-513 951, 0036 96- 513 955
Szombathely : 0036 94-500 960
Sopron : 0036 99-512 640
Macaristan – Romanya
Battonya : 0036 68-457 608
Gyula : 0036 66-560 560, 0036 66- 560 566
Mehkerek : 0036 66-278 655
Artand : 0036 54-542 000
Nagylak : 0036 62-515 630, 0036 62-515 632
Macaristan – Sırbistan
Hercegszanto : 0036 79-454 151
Tompa : 0036 77-552 200
Röszke : 0036 62-573 200, 0036 62- 573-205
YOL GÜVENLİĞİ
Macaristan’da şehirlerarası yollar genellikle güvenlidir. Bununla birlikte, zaman zaman gasp olaylarına rastlanabilmektedir. Vatandaşlarımızın seyahatleri sırasında pasaport, para, ruhsat, ehliyet ve benzeri değerli eşyalarının güvenliğine dikkat etmeleri, özellikle park yerlerinde, araç içinde görünür şekilde bırakmamaları ve araç hırsızlığına karşı müteyakkız olmaları tavsiye olunur.
Özellikle Haziran-Ağustos aylarında vatandaşlarımızın, Macaristan üzerinden karayoluyla seyahat ettikleri dönemde, Macaristan’dan otoyol ve şehirlerarası yollarında faaliyet gösteren yankesicilere dikkat etmeleri uygun olacaktır. Nitekim uluslararası geçişlerde kullanılan yollarda faaliyet gösteren yankesiciler kendi araçlarıyla vatandaşlarımızın araçlarına çarpmakta ve onların dikkatlerini dağıtarak araçta bulunan kıymetli eşyaları çalabilmektedirler. Bir diğer yöntemde ise soyguncular, vatandaşlarımızın araçlarının sol arka lastiğinin patladığını kendi araçlarından işaretlerle anlatarak durmalarını sağlamakta, bu arada bir diğer soyguncu araca diğer kapıdan girerek kıymetli eşyaları almaktadır.
Kaza halinde, vatandaşlarımızın, tercüman olmadan ifade vermemeleri ve herhangi bir belgeye imza atmamaları isabetli olacaktır.
TRAFİK KOŞULLARI
Yolların durumu
Otoyol ve diğer yolların durumu iyidir.
Hız sınırları
Otoyollarda :130 km/ saat
Şehirlerarası yollarda :110 km/ saat
Şehir dışı yollarda : 90 km/saat
Şehir içi yollarda : 50 km/ saat
Genel Trafik Kuralları
Hız sınırı, emniyet kemeri, trafik ışıklarına uymama (kırmızıda geçme) ve alkollü araç kullanma konularında kural ihlali yapılması halinde, trafik kontrolleri sırasında 30.000 HUF (yaklaşık 100 Euro) ila 300.000 HUF (yaklaşık 1.000 Euro) arasında para cezası uygulamaktadır.
Trafik görevlilerinin cezanın ödenmesine kadar araca el koyması ve çekici vasıtasıyla çektirmesi yetkisi dahilindedir.
Sürücü, trafik görevlileri tarafından uygulanan ceza miktarı, aracın çekileceği mahal ve oraya ulaşım yolları, sürece ilişkin yasalar hakkında bilgilendirilir. Sürücüye Macarca, İngilizce, Almanca veya Rusça dillerinden birinde yazılı bilgi tevdi edilir.
Trafik görevlileri tarafından araca el konulmasına karar verilmesi halinde, araç ruhsatına araç ile birlikte el konulur. Cezanın ödenmesini müteakip araç ve ruhsat sahibine iade edilir. Yabancı bir makam tarafından verilmiş ruhsatların cezanın ödenmesi suretiyle üç gün içinde geri alınmaması halinde, ruhsat tanzim eden ilgili ülke makamlarına gönderilir, araca ise el konulur.
Trafik kontrolleri sırasında sürücülerin ya da araç sahiplerinin geçmiş döneme ait ödenmemiş trafik cezalarının bulunduğunun tespiti halinde, araca el konulur.
Ayrıca ceza ödenmediği takdirde, araca Macaristan’a giriş yasağı uygulanmakta ve Macaristan’dan transit geçiş mümkün olmamaktadır.
Ağır yaralı veya ölümle sonuçlanan trafik kazalarında, hapis cezası verilmesi söz konusudur.
Kaza durumunda, tarafların birbiriyle anlaşmaları halinde dahi, polis ve ambulansın birlikte çağrılması gerekmektedir.
Trafik kurallarının ihlali halinde polis para cezası yazmakta ancak bu cezaları tahsil etmemektedir. Cezaların, verilen posta kuponu ile Macaristan’daki postanelere yatırılması gereklidir.
Trafik kuralları ve ihlali halinde uygulanan ceza miktarları şöyledir;
Emniyet kemeri:
Araç hareket halindeyken ön ve arka koltuklarda oturan her yolcunun emniyet kemeri kullanması zorunludur. Emniyet kemeri kullanılmadığının tespiti halinde, kullanmayan yolcuya uygulanan ceza miktarları şöyledir;
Şehir içinde : 10.000 HUF
– Şehir dışı yollarda : 15.000 HUF
– Otoban : 20.000 HUF
Emniyet kemeri takmayan bir yolcunun kesilen cezaya itiraz etmesi halinde polis, hazırlayacağı tutanağa kişinin irtibat bilgilerini kaydederek geçişine müsaade eder ve konuyu mahkemeye intikal ettirir. Uygulamada mahkemeler, tatbik edilen bu cezayı kişinin gıyabında aynen geçerli saymakta, 30 gün içinde ödenmemesi halinde ise ülkeye giriş yasağı getirilmektedir.
Cep telefonu kullanımı:
Araç sürücülerinin, araç hareket halindeyken cep telefonu kullanması yasaktır. Kuralın ihlali halinde, 10.000 HUF (yaklaşık 30,00 Euro) ceza tatbik edilir. Cezaya itiraz edilmesi halinde, polis tutanak tanzim ederek sürücünün geçişine izin verir. Bu durumda, ceza miktarı ikiye katlanır. Cezanın 30 gün içinde ödenmemesi halinde, sürücüye Macaristan’a giriş yasağı uygulanır ve bu yasak, ceza ödeninceye kadar kaldırılmaz.
Araç farı kullanımı:
Şehir dışı yollarda, her türlü iklim koşullarında, araçların 24 saat far yakma zorunluluğu vardır.
Gündüz görüş mesafesinin uygun olduğu durumlarda (kar yağışı, sis, yağmur olmaması vb.) far yakma, şehir içinde zorunlu değildir. Şehir dışında ise gece-gündüz far kullanımı zorunludur. Kurala riayet edilmemesi halinde ceza miktarı, polisin takdir yetkisine bağlı olarak 5.000-50.000 HUF arasında uygulanır.
Öte yandan, Macar makamları ahiren, çevreyi kirletenlere ceza uygulamaya başlamıştır. Ceza, çevreyi kirletenin sözle uyarılmasından, 50.000 Forint’e varan miktarlarda değişmektedir.
Yararlı Telefonlar
İmdat telefonları:
Genel : 112
Polis : 107
İtfaiye : 105
Cankurtaran ambulans : 104
Macar otomobil klübü : 188
Havalimanı Santral : 0036-1-296 96 96 (Budapeşte-Liszt Ferenc)
THY Budapeşte ofisi : 0036-1-266 42 91
THY Havalimanı ofisi : 0036-1-296 80 79
T.C. Budapeşte Büyükelçiliği adres, telefon ve faks numaraları :
Andrassy ut. 123
1062 Budapest – Hungary
Tel : + 36 1 478 9100,
+ 36 1 478 9130
Faks : + 36 1 341 0456